Op deze pagina verklapt Bak-Piet zijn lekkerste recepten.
Ga echter nooit alleen aan de slag maar laat je helpen door je ouders!!

Pepernoten

IngrediŽnten:

125 gram bloem
125 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
2 eetlepels water
1 mespuntje zout
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel kaneel
1 mespuntje gemalen anijszaad

Bereiding:

Kneed alle ingrediŽnten door elkaar tot een soepele bal deeg.
Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast.
Smeer de bakplaat in met boter.
Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker.
Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat.
Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken.
Druk elk balletje een beetje plat met je duim.
Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen.
Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken.
Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 Graden.
Plaats de pepernoten in het midden van de oven.

Speculaas

IngrediŽnten:

200 g bloem
100 g bruine basterdsuiker
100 g (room)boter
2 el melk
4 tl koekkruiden of speculaaskruiden
amandelen voor garnering

Bereiding:

Voor extra dikke speculaas de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Bloem/bakmeel, basterd, koekkruiden en zout mengen. Boter in blokjes erdoor en met de hand kneden. In folie 1 uur in koelkast laten rusten. Oven voorverwarmen op 175 graden.
Uitrollen tot lap van 1-2 cm en 35 min. bakken.
Van deze ingrediŽnten kun je ook pepernoten maken.

Gevulde speculaas

IngrediŽnten:

250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
160 gram boter
150 gram bruine basterdsuiker
1 mespunt zout
2 eetlepels speculaaskruiden
2 eetlepels melk
300 gram amandelspijs
3 eieren
1/2 eetlepel sinaasappelrasp
20 gram amandelen

Bereiding:

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes. Doe de suiker, zout, speculaaskruiden en melk erbij en kneed met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.
Verkruimel intussen de amandelspijs en voeg 2 eieren en het sinaasappelrasp toe. Roer alles tot een gemakkelijk uit te smeren massa. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van 40 bij 20 cm. Snijd het deeg in twee stukken en leg 1 plak in de bakvorm. Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee. Verdeel het amandelspijs-mengsel over het deeg. Leg de tweede deeglap erop en druk het wat aan. Bestrijk ook deze deeglap met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de speculaas in 40 minuten bruin en gaar.

Taai Taai

IngrediŽnten:

330 gram vloeibare honing
1/2 ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden

Bereiding:

Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap van ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 ŗ 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Schuimpjes

IngrediŽnten:

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Bereiding:

Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen.
De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

Bisschopswijn

IngrediŽnten:

4 dl water
schil van een halve citroen
2 kaneelstokjes
6 kruidnagels
10 eetlepels suiker
1 wijnglas cognac
3/4 liter rode wijn
1 theelepel kaneelpoeder
1 wijnglas rode port
nootmuskaat
schijfjes appel

Bereiding:

Verwarm het water met de schil, de kaneelstokjes en de kruidnagels, totdat het bijna kookt. Voeg de suiker en de cognac toe. Giet het mengsel door een zeef in een kom en voeg de rode wijn toe. Laat alles op een zacht pitje weer warm worden. Strooi het kaneelpoeder over de drank en giet de port erbij. Schenk de wijn in de glazen en voeg ťťn of twee schijfjes appel toe. Voor het opdienen de nootmuskaat in de glazen raspen.